четвъртък, 26 ноември 2009 г.

Александър Кюрчев – европейски и световен шампион по силов трибой


Дата на интервюто: 01.09.2009 г.
Възраст: 30г.
Роден на: 12.06.1979
Тегло: 93кг
Категория: до 100кг.
Титли: Световен и европейски шампион във версия WPF
Тренировъчен стаж: 17г.

Alternative Nutrition: Саше, ти си наше рекламно лице от края на 2008 г. Тогава сключихме договор за спонсорство с теб и от тогава ти приемаш нашите хранителни добавки. Продуктите, които ти избра за твоята подготовка за световното и европейско първенство по силов трибой са Crea Glu Tech, BCAA capsules, Taurine capsules и 80% WPC. Как работят те при теб и доволен ли си от ефективността им?
Александър Кюрчев: Да. До голяма степен резултатите ми се дължат именно на вашите добавки. Комбинацията от изброените, ми помага да се възстановя от тежките тренировки. Таурина го пия главно преди тренировка, чувствам се по добре тонизиран от него. BCAA най-вече след тренировка за бързо възстановяване. Crea Glu Tech за сила и задължителния суроватъчен протеин.

Alternative Nutrition: Нека поговорим малко за твоята тренировка. Ще ни издадеш ли някои твои тайни, и по-специфични неща, които определят подготовката ти за състезания? И втори въпрос относно тренировката: ти си тренирал под ръководството на Андон Николов – един от най-известните състезатели на Иван Абаджиев. Как бяха тренировките при него? Много тежки и изморителни? Употребяваше ли той тежките методи на Абаджиев, с които е известен най-великия български треньор на всички времена?
Александър Кюрчев: Тренирал съм по методиката на Абаджиев под ръководството на Андон Николов. Това беше периода, в който от начинаещ състезател станах национал. При Абаджиев тренировките не просто са тежки, те са убийствено тежки. Андон прилагаше неговите методи , но винаги се е вслушвал в нашите болежки и е имало и по-леки тренировки. Все пак това беше лагер сбора, на който дадох най-голям прираст на сила. Сега тренировките ми доста се различават от тогава, най-вече като обем и ползването на екипировка. Тренирам почти изцяло само с екипировка. В нашия спорт е много важна.
Alternative Nutrition: Храненето как е при теб? На какво наблягаш най-вече? В бодибилдинга храненето е от голямо значение. В силовия трибой как е?
Александър Кюрчев: Единствено гледам да ям много месо. Не спазвам никакви диети. Гледам да се храня под час и почти винаги да има месо. Интересуват ме само калориите да са достатъчно за да поддържам килограмите си и да има достатъчно протеин. Всичко ненужно се изгаря по време на тежките тренировки.
Alternative Nutrition: Ти живееш в относително малък град – Бяла Слатина. Каква е инфраструктурата на спорта в по-малките общини? Има ли поле за развитие спортът там, спортна база и здрава основа за младите спортисти? Държавата въобще прави ли нещо за спорта в общини като твоята, или само хора като теб само се опитват да правят нещо по този въпрос?
Александър Кюрчев: Мога да кажа че съм щастливец, че живея в гр.Бяла Слатина. Преди време стопанисвах зала в края на града, където тренирах заедно с още няколко момчета. След като показах резултати на световно ниво, кмета на общината инж. В. Василев осигури зала на самия център. Организираме състезания съвместно и подават ръка за подготовката и пътуванията на състезателите. Бяла Слатина е изкарала доста добри състезатели в нашият спорт. Имаме много републикански шампиони, двама европейски, вече и световна титла за малкият ни град.


Alternative Nutrition: Стана почетен гражданин на гр. Бяла Слатина през 2009 г. Виждаме, че пропагандираш спорта и работиш усилено в тази насока за популяризирането му в тази област на България. Организираш състезание по вдигане на 9 септември. 2009 г. Това ли е начинът за постигане на по-широка гластност на спорта – частни лица да се занимават с тези неща?
Александър Кюрчев: Старая се да привличам млади хора. Споделям с тях опита ми през годините и мисля, че след време силовия трибой ще е водещия спорт в общината. А относно състезанието, то бе организирано съвместно с общината, от там дойдоха нужните средства и базата, от мен бях подробностите, аз бях специалиста просто. Тук е момента да благодаря и на вас като спонсори на нашия турнир от името на наградените.
Alternative Nutrition: Ти сподели с нас, че се занимаваш с 4 – 5 млади състезателя. Виждаш ли себе си като треньор в бъдеще?
Александър Кюрчев: Вече са над 10 и имаме и момиче дори. Не мисля че съм добър педагог, прекъснах следването си в НСА, но мога да създам голяма школа като преотстъпя треньорската дейност на някой с нужното образование. Разбира се ще споделям знанията и опита си, но по скоро като консултант.

Няма коментари:

Публикуване на коментар